I veckan kom det ut vilka som fick motta årets Bertil Florman-stipendium. Det är ett stipendium som årligen delas ut till kvinnliga flygsportare som har syftet att främja just kvinnliga flygsportare. Detta år blev de två skärmflygarna Kajsa Elfström från Fenix Skärmflygklubb och Emma Callerström från Åre Skärm & Drakflygklubb utvalda för att motta stipendiet. Vi vill ju såklart höra mer om deras väg in i flygningen och vad deras planer med stipendiet är!
Hur kom det sig att ni började skärmflyga och vad har ni för målsättning med er flygning?
Kajsa:
För tre år sen träffade jag en vän på jobbet som nämnde att han skärmflög. Först fick han förklara vad det var, sen fick han förklara hur, var och när jag kunde börja. Han tog upp mig på ett tandemflyg på Barkaby flygfält, sen var jag såld. Jag har tidigare testat motorflyg och segelflyg men inte känt den där frihetskänslan jag sökt. Nu har jag bergs-, vinsch- och hangbehörighet men bara 40 höjdflyg. Det skulle vara väldigt roligt om jag kan lära mig flyga i termik, det fascinerar mig att kunna stanna uppe i luften utan motor.
Emma:
Jag har flera extremsporter som ligger nära hjärtat. Under en av mina långseglingar träffade jag en vän som skärmflyger på Teneriffa, Marja Seidel. Där och då tyckte jag att skärmflygning kändes alldeles för riskfyllt för att jag själv skulle börja utöva sporten. Planerna ändrades när Kajsa som är en vän från KTH-studierna beskrev hur hon själv börjat skärmflyga, och beskrev hur mycket hon tyckte om flygningen. Jag älskar att se bergen från ovan. Min målsättning är att hålla sporten vid liv, flyga långt i termik och att utvecklas varje säsong. Jag skulle gärna ta med skärmen och flyga hang längs Atlantkusten i Frankrike/Portugal. Får se när!
Berätta om er idé med ett skärmflygläger för tjejer!
Tanken är att samlas någonstans i Sverige under en kortvecka/vecka för att skärmflyga. Vi kommer lyssna på inspirationsföredrag av erfarna skärmflygare, träna markhantering, kanske ha något teoripass och framförallt knyta nya kontakter. Målgruppen är kvinnor med minst studentlicens och rätt behörighet för flygstället. Gruppens storlek kommer bero på budget, intresse och plats. Våra två huvudspår just nu är antingen hangflyg på Österlen eller Hike and Fly-tema i Jämtland.
Hur kom ni på idén?
Strax innan jul sågs vi på en promenad, som brukligt i pandemitider. Emma hade nyligen startat en grupp för kvinnliga extremsportare, och i det forumet syntes ett stort intresse för att hitta andra kvinnor att göra aktiviteter med. Vi pratade om att samma behov finns inom skärmflyget, och så kläckte vi idén om lägret och att söka stipendiepengarna öronmärkta för kvinnor.
Vad hoppas ni uppnå?
Vi hoppas skapa ett bestående nätverk för kvinnliga skärmflygare, skaffa nya vänner, bli säkrare piloter, bli bättre på att bedöma väder, vind och terräng, och ha KUL!
Hur ser status ut kring Skärmflyglägret för tjejer, när är planen på att det ska genomföras?
Det är fortfarande på idéstadiet, vi har avvaktat och följt Coronasituationen. Så som restriktionerna och vaccinationsprognosen ser ut nu känns det osäkert att kunna genomföra det under sommaren 2021. Om det är olämpligt att bo, resa och äta tillsammans så försvinner en stor del av syftet. Att kräva egen bil och eget boende av deltagarna kan också hindra vissa från att delta. Om så är fallet kan vi behöva skjuta upp eventet till sommaren 2022.
Nästa steg är hur som helst att kontakta instruktörer, guider och inspiratörer, bestämma koncept och plats, och samla in intresseanmälningar.
Varför är det så viktigt att ha ett extra fokus på just tjejer inom skärmflygningen?
Idag är det fler män än kvinnor som skärmflyger. Ofta händer det att man är ensam kvinna på en kurs, resa, eller flygpub. Då kan det uppstå situationer där man blir stigmatiserad och reducerad till just kvinna snarare än att man deltar som individ. Det är tröttsamt och tar bort en del av det roliga. Vänner och nätverk är viktigt inom skärmflygningen, och känner man sig inte inkluderad och trygg är risken större att skärmen packas ihop för gott – eller inte luftas tillräckligt ofta!
En annan aspekt är att det är utövarna av sporten som formar den. Om kvinnorna blir fler och kan mötas oftare, kan de också bidra till att sporten utvecklas i en bra riktning, genom att tillföra sina värdefulla perspektiv och idéer. Av dessa nämnda anledningar behöver sporten skärmflygning extra fokus på tjejer nu.
Hur anmäler man sitt intresse?
Emma och Kajsa tar in intresseanmälningar från tjejer som skulle vilja vara med på det kommande skärmflyglägret, eventuellt kan andra aktiviteter också planeras in i framtiden! Anmäl dig till ShePilot här! Eventuella frågor kan mailas till shepilot.swe@gmail.com