Många potentiella sponsorkontrakt för skärmflygare har genom åren tyvärr aldrig blivit verklighet. En stor orsak till uteblivna samarbeten mellan företag och piloter är att produktionsmetoderna för att skapa en flygande plattform med ett önskat avancerat marknadsbudskap har varit starkt begränsade. Nu har företaget Printed Wings efter många års utvecklingsarbete hittat en lösning på hur man kan trycka fotografier direkt på skärmduken vilket ger helt ny möjligheter vid sponsring och marknadsföring.

Text: Lars M Falkenström

I takt med att annonser och marknadsföringsstrategier blir allt mer komplex och gärna prövar nya spännande plattformar har även intresset för att synas med reklambudskap i våra flygskärmar ökat. Men att enbart kunna erbjuda en logga i skärmen kanske inte riktigt räcker längre.

Lars Lundberg, som varit med och tagit fram den nya tekniken, har jobbat som flyginstruktör under många år. Han har monterat en mängd loggor och dekaler på elevers och andra piloters skärmar. Men han märkte att många sponsorer backade eftersom möjligheterna att få till mer komplexa lösningar var allt för primitiva. Hittills har det handlat om formskuren adhesiv film med ett fåtal basfärger som tejpas in efter att vingen har producerats eller som sys in i skärmarna på monteringsbordet ute hos vingtillverkarna. Men den tekniken begränsar möjligheterna att få till korrekta färger, komplicerade meddelanden, logotyper, fotografier och avancerad grafik eftersom det helt enkelt inte funnits någon tillgänglig produktionsteknologi för att kunna trycka grafiskt material direkt på mjuka vingar.

Att använda hundra procent av all vingyta har sedan vår flygsport började utvecklas i slutet av 1980-talet ansetts vara omöjligt. De hypertunna högteknologiska och silikondränkta nollporositets-material som används till de flesta RAM-air vingar som flygskärmar, speed-wings, och kites är konstruerade för att stöta bort alla yttre angrepp av vind, sol, vatten, gräs, smuts, oljor och naturligtvis även bläck. Det har gjort att tyget som används i våra vingar idag har ansetts oprintbart. Men nu har alltså Lars och hans kollegor på Printed Wings tagit fram en teknik som testats under lång tid och har visat sig fungera. Numera är det alltså möjligt att trycka fotografier och avancerad grafik direkt på skärmens hela yta utan att flygegenskaperna eller tygets hållbarhet påverkas. Fantastiskt!

Förhoppningsvis kan det förenkla för tävlingspiloter och andra som vill försöka skaffa sponsorer för att finansiera sitt flygande.