Ny klubb i Värmland

I december 2018 grundades Skärmflygarna i Värmland (SiV) som efterföljare till Solskärmarna. Anledningen var att vi skulle renovera Tossebergsstarten, men Solskärmarnas klubbkonto hade spärrats av banken så vi blev tvungna att lösa det med att starta en ny förening. SiV har omkring 25 medlemmar och i år kan man lösa sin licens hos oss. 
Vi kommer att slutföra Tossebergsrampen och planerar även att installera en vindmätare på Branäsberget.

Text: Frank Feuker

Renovering av starten på Tosseberget 

Tossebergsklätten är en liten men fin startplats vid sjön Fryken i norra Värmland. Startriktningen är mellan sydväst till nordväst. Fallhöjden är bara 220 meter men här har det flugits distans ända till både Borlänge och Falun. Det är ett termiskt hang med bra lyftområden runt omkring. 
Det finns en ramp för hängflyg och en sydväststart på gräs alldeles bredvid den mysiga toppstugan där det serveras nävgröt med fläsk. Vid västliga vindar upp mot nordväst finns det även en ramp. Den har tyvärr förfallit under många år. Därför har vi som brukar flyga där beslutat oss för att renovera den och även bredda den för att möjliggöra tandemstarter.
Så vår nystartade klubb började att samla in pengar till materialet och förvandla tråkiga stunder av parawaiting till roliga arbetstimmar! 

Efter bara några arbetsdagar gick det att använda den nya rampen och nu återstår bara ett räcke och några kubikmeter med grus att lägga framför rampen för att jämna ut terrängen. 
Vi blev väldig tacksamma när vi hörde att vi kommer få ett bidrag från skärmflygförbundet för att kunna renovera klart rampen. 

 
Våra flygställen ligger mellan Värmlands Nysäter och Branäs med 410 meter fallhöjd. Mest populärt är Tosseberget och Branäs, men även mindre starter som Åstebyhöjden och Ränkesnipan flyger vi ifrån. Välkommen att flyga med oss i Värmland!