Den här artikeln riktar sig i första hand till dig som är ny inom skärmflyg. Syftet är att ge några konkreta tips på hur du kan hantera din utrustning för att slippa onödigt strul, tidsspillan och frustration. Det är ju ingen tävling för oss vanliga hobbyflygare – poängen är att det är bra med lite rutiner för att slippa fastna i trassel och leta grejer etc vilket tar fokus från det viktiga, samt att inte vara i vägen för andra på populära startplatser där det gärna bli kö.

Förberedelser hemma

Vad ska med? Just idag är planen träning i hemmabacken. Ett par timmar innan kollar jag prognosen och kommunicerar med mina kompisar om planer, tider och väder. Sju grader och måttlig vind samt sol. Vanliga fjällbyxor, tunn tröja och skaljacka. Alltid flygkängorna för att inte riskera fotskador i onödan. Buff till huvudet, tunna handskarna och hjälmen ligger redan i säcken. Solglasögon. Packar en flaska vatten och radion, som redan är laddad efter förra utflykten, eftersom jag också hjälper till med skolning av elever. Mat behövs inte idag och flyginstrument är inte relevant för mig vid backglidningar. Hade det varit en längre utflykt med chans till längre och högre flyg behövs naturligtvis varmare kläder, mat och instrument. 

Dricker lite vatten, går på toa och tar på mig kläderna och kängorna redan hemma. Säcken på ryggen och iväg. 

Förberedelser på start

Jag kommer till backen. Jag har varit här många många gånger och det finns enorma ytor att landa på i flera vindriktningar. Byter några snabba ord med min kompis som redan är på plats och har noterat att vinden stämmer med prognosen dvs byigt i ganska långa cykler och vridande riktningar. Jag bestämmer mig för att göra ett flyg direkt och min plan är att starta i en svagare vindcykel från toppen. Alternativet för mer säkerhet hade varit att gå ner en bit, men jag har tränat mycket och vet att jag kan hantera skärmen även om det friskar i lite. Jag packar upp enligt följande:

 1. Jag tar på mig radion, som jag har i en praktisk sele på bröstet, och slår på den och kollar frekvensen och gör en radio-check om det finns någon annan med radion på.
 2. Jag tar på mig hjälmen och knäpper den.
 3. Jag tar på mig handskarna – alltid handskar när det finns skärmar i närheten – man vet aldrig när man behöver rycka in och dra i någon lina som annars kan skära sönder fingrarna. 
 4. Jag lyfter upp selen och lägger den en bit ifrån skärmen.
 5. Jag drar undan packsäcken och packar ner den i selen.
 6. Jag lyfter upp ett par cellöppningar så att skärmen kan fyllas.
 7. Jag tar på mig selen och backar ut så att linorna dras ut ur skärmen.
 8. Jag kollar skor, benremmar, magrem, hjälm och övriga detaljer på checklistan. Jag noterar vinden som känns precis lagom för en bakåtstart. Jag är nu redo för start.
 9. Jag kollar att A-linorna är överst, tar bromshandtagen och tar A-linorna i höger hand och drar lite försiktigt. Skärmen fylls från sin rosett och jag ser till att den fylls hyfsat symmetriskt och ser också att linpaketen ser rätt ut. 
 10. Jag drar upp skärmen och balanserar en kort stund, vänder mig om och startar.

Kort film som visar hur detta kan gå till: https://youtu.be/ywP53qqXw5U 

Hade det varit ett för mig nytt flygställe hade jag först rekat landningar och suttit på start en stund och tittat och känt på vinden. Hade även pratat med folk på plats och smådiskuterat förutsättningarna för min nivå som pilot. Om höjdflyg hade varit på tapeten hade jag också tidigt i rutinen slagit på flyginstrument för att få kontakt med GPS-satelliter samt kalibrerat höjd. Självklart tagit reda på luftrum och eventuella begränsningar. En plan för eventuell utelandning med planering av bilar eller annan retrieve kan också vara bra. 

Skärmen, selen och linorna

Packa och packa upp likadant varje gång – slipp lintrassel och vändande och vridande när du står på start. 

Här har jag just landat och lagt ut snabbpacksäcken som jag alltid har i selen när jag flyger. Min rutin är att packa cellöppningarna i den röda delen av säcken så att jag vet vilket håll jag sedan ska packa upp. Sedan packar jag så här:

 1. Jag lägger skärmen i “rosett” ovanpå den utlagda packsäcken och lägger linorna i ring ovanpå.
 2. Jag samlar ihop cellerna för att inte deformera dem.
 3. Jag viker cellbunten på sidan och in över skärmen och samlar ihop resten av tyget.
 4. Jag lägger selen, alltid vriden medurs, ovanpå skärmen.
 5. Jag stänger säcken och stoppar i övrig utrustning på lämpliga ställen.

Kort film som visar hur detta kan gå till: https://youtu.be/7CwLx6MVVdQ 

Jag har en liknande rutin vid packning i cellpackpåse och den riktiga packsäcken. Oavsett packsätt är ett bra tips också att alltid hålla skärm och sele ihopkopplade.

Fler tips

Här några andra som har förfinat det hela ytterligare: