PPC, poängplockar-cup, är en tävling där ALLA skärmflygare kan delta. Ja, verkligen alla; från nybliven student till yttersta elit. Idén är att under säsongen flyga genom olika vändpunkter kring ett flygställe och samla poäng. Flest poäng vinner, men många tävlar inte om totalsegern utan om att utmana sig själva att våga ta sig litet längre från starten.

Att vara med i en PPC är enkelt. Det enda du behöver efter anmälan är ett instrument eller en telefon som kan logga flyget och att du använder Flightlog. Resten sköter sig nästan själv. En sammanställning av poängen hittar du på Paralogg.se. På Paralogg hittar du också kartor över vändpunkterna.

I skrivande stund finns det fem PPC för skärmflygare: Åre PPC, Ålleberg-Brunstorp PPC, Fenix PPC, Värmland PPC samt Dalarnas PPC. När du bestämt vilken tävling du vill anmäla dig till skickar du mail till Staffan Rolfsson (fornamn@efternamn.com) med ditt namn, flightlognummer (du hittar ditt nummer i adressraden på Flightlog om du loggar in på din ”sida”) och vilken PPC du vill vara med i. That’s it! Sen är det bara att flyga!

Hur går tävlingen till?

Du tävlar genom att samla poäng. Poängen får du när du flyger till olika vändpunkter. Vändpunkterna har en normalt en radie som varierar från 100 m till 400 m och flyger du inom det avståndet från punkten får du poäng (faktum är att radien kan vara vad som helst. Det finns en punkt som har radien 2000m). Vid varje flyg kan du passera så många vändpunkter du vill och kan och i vilken ordning som helst. PPC-punkterna är utsatta på kartan och varje punkt har ett antal poäng. Generellt sett ger punkter längre från de vanligaste startplatserna högre poäng. Det går att ladda ner filer med vändpunkter till de flesta flyginstrument med GPS och telefonappar som FlySkyHy och XCTrack så att du kan se punkterna medan du flyger. Det går naturligtvis bra att kika på en karta innan flyget och försöka hitta dem litet mer i blindo.

Tävling är det, men som deltagare kan du i allra högsta grad sätta dina egna mål. Du får bara poäng en gång per vändpunkt du passerar under ditt flyg, men vid nästa flyg kan du plocka samma punkt igen. Du kan t.ex sätta som mål att försöka passera genom tre vändpunkter under ditt flyg, och sedan försöka så många gånger du behöver för att lyckas! Poängen samlar du på hög under tiden. En positiv sak med PPC är att varje flyg automatiskt får ett syfte, där du kan bestämma dig för att försöka nå några punkter som passar startplatsen och din egna nivå. Det är absolut på sin plats att påpeka att du inte ska ta några risker!

Dalarnas PPC

Dalarnas PPC är centrerat kring Orsa Tallhed där klubben Dalmåsarna har sin vinschverksamhet. Det finns några punkter nära fältet som bör gå att nå för de flesta, men också en hel del utmanande för XC-rävarna. Bollnäs, Malung och Sveg är värdiga XC-mål! Du behöver vara medlem i Dalmåsarna för att delta. Gästmedlem funkar fint. Tävlingen är öppen från 1 april till 31 oktober.

Ålleberg-Brunstorp PPC

Ålleberg-Brunstorp PPC är ett initiativ av Mattias Rydefjärd, Edward Eckerlid och Bengt Pettersson. Namnet kommer förstås från de två huvudsakliga startplatserna Ålleberg vid Falköping och Brunstorp strax norr om Huskvarna. Kravet är minst student + hangbehörighet. Gott om punkter nära Ålleberg men litet glesare vid Brunis. Fristad, Nässjö och Tranås för de som vill flyga på långtur. Öppet för alla som vill vara med! Tävlingen är öppen från 15 mars till 15 oktober.

Åre PPC

Åre Skärm- och Drakflygklubb har inte sparat på krutet när det gäller punkter i Åre PPC! Med Åreskutans många startplatser som centrum finns det gott om punkter att plocka i närheten, men också utmaningar kring de vanligaste XC-sträckorna åt olika håll. Öppet för alla som vill vara med med åtminstone bergsbehörighet! Tävlingen är öppen från 22 februari till 1 september.

Värmland PPC

Värmlandsklubben SiV har dragit igång Värmland PPC där punkterna ligger mestadels i Fryksdalen och den norra delen av Klarälvens dalgång. Från 10 maj till 31 oktober går det att samla poäng. Tävlingen är öppen för alla skärmflygare.

Fenix PPC

Fenix firar 10-årsjubileum med PPC-tävling! Fenix PPC är öppen för klubbens medlemmar och är något slags inofficiellt klubbmästerskap. Punkterna är koncentrerade runt vinschfälten i Barkarby och Härkeberga. Poäng kan samlas mellan 30 april fram till 31 oktober.

Regler

  • Piloten avgör själv vilka vändpunkter han/hon väljer att plocka.
  • Punkterna skall passeras friflygandes, ej på annat sätt (såsom motorflyg, landtransport…).
  • Varje vändpunkts poäng adderas med de andra under ett och samma flyg.
  • En vändpunkt ger bara poäng en gång under ett flyg.
  • Flera flyg får göras under en dag (samma punkt kan då ge poäng flera gånger samma dag, men endast en gång per flyg).
  • Piloten väljer startplats och flyger inom gällande säkerhetskrav och hänsyn till luftrum
  • Poängrapportering: Flyg loggas med tracklogg som laddas upp på http://www.flightlog.org
  • PPC-vinnare är den som samlat flest poäng under tävlingsperioden, som kan vara ett kalenderår (eller en definerad period t.ex. en helg på ett flygställe). Deltävlingar under begränsade perioder och på godtyckliga platser på jorden är möjliga, tex. i samband med en SverigeCup-tävling, eller under en klubbresa utomlands.