När man väljer att arrangera en resa till Danmark, så köper man samtidigt en lott i väderlotteriet. 
2019 var det sjunde året i rad som vi i SFG, drar till fina och vackra ”Rödgrödsland”. Sedvanligt så kollar man väderprognoser typ tre gånger om dagen, någon vecka innan avfärd. Både med hopp och förtvivlan. Tidigare år har utfallet för vår Spring Camp varit väldigt bra, med mycket flygning, god mat och trevlig social samvaro. Men man vet aldrig vad Danmark bjuder upp till.

Text: Georg Lindgård
Foto: Mattias Rydefjärd

Årets utgåva av Spring Camp var ett tag i fara. Nya regler från danska förbundet gjorde att vi inte kunde utbilda nya hangpiloter, då de kräver att en dansk instruktör finns med under skolning. Det skulle göra resan allt för dyr för att genomföra.

Vi valde att tänka om, men fortfarande ha fokus på utveckling av piloter, fast nu på piloter som redan har hangbehörighet och vill lära sig bättre hangteknik, säkra start och landningar i mycket vind. 

Jag träffade Essie Saadi under en resa till Danmark 2018. Det var en blåsig dag på Toftum Bjerge-hanget. Han kom dragandes med 8-10 elever och jag tänkte att nu blir dagen förstörd av ett gäng vilsna och oerfarna hangelever.
Men oj, vad fel jag hade! Inom tio minuter var samtliga i luften med bra disciplin och start och landningsteknik som fick mig själv att skämmas lite. Blev riktigt imponerad  både av eleverna, men även av Essies pedagogik och lugn. Det jag inte visste då var att vi ett år senare skulle anlita Essie, för att möjliggöra genomförandet av Spring Camp 2019.

Essie är en meriterad pilot som har flugit i ett antal år, både acro och XC. Han är den enda instruktör som har skärmsporten som levebröd i Danmark. Han har sin bas i Airwave Paragliderklub som ligger i närheten av Köbenhavn och är den som utbildar flest piloter i Danmark.

Vi valde som tidigare år att förlägga oss på Toftum Bjerge Camping, som ligger centralt på Jylland och ett stenkast från ett superfint V-NV hang.

Henrik och Gitte som driver campingen, är ett fantastiskt trevligt värdpar, som alltid tagit väl hand om oss. Campingen har både stugor, husbil och tältplatser. Samtidigt finns där en liten butik, restaurang och pub. Maten är dessutom fräsch och god och ölen är kall, ja ni fattar. Det finns även ett antal hang i närheten av Toftum, med kort tid i bil i de flesta riktningar.

Dag 1:
Sovmorgon för alla, lite längre för vissa… regnfront på förmiddagen.
Efter parawaiting några timmar, drog vi till Venö, med förhoppning att prognosen skulle stämma, med minskande vind och inget regn. Här tog flygresan slut för min del, kaninhål i kombo med byig vind, resulterade i besök hos danska sjukvården med en stukning. Så inget att gnälla över. Övriga gänget fick flyg, och en massa balansering. Venö har två riktigt fina hang i riktningen SV-NV.

Dag 2:
Gänget fick ingen sovmorgon idag… samling vid bussarna 0600, för avfärd mot Løkken då Essie sagt att det skulle kunna vara flygbart på förmiddagen. Trots detta inget gnäll, då det vankades flyg, vilket stämde alldeles utmärkt. Det blev fina flyg även här och de flesta fick en sväng till Knuden, innan vinden blev för stark. När det inte flögs var det var det balaseringsövningar och träning på Lökkenstart. Eftermiddagen nyttjades till fina flyg på Toftum Bjerge. Här fick just nu Sveriges yngste skärmflygara Oscar Rydefjärd (15 år), sina första fina hangflyg under pappa Mattias och Essies guidning. Kvällen avslutades med sedvanlig after fly och god mat på campingen.


Dag 3:

Idag var vinden en faktor, hangvandring och guidning på Bovbjerg, mitt absoluta favorithang i Danmark, men 14 m/s var i mesta laget.

Har man aldrig flugit här är bara utsikten och naturen värd ett besök. Fungerar på väst till svagt nordväst och ligger naturskönt vid Bovbjerg Fyr. Men läs på innan du flyger här, för det är högt och fullt med raviner, turbulenta områden och en ganska ettrig rotor när det blåser mycket.

Efter hangguidning på Bovbjerg drog vi vidare för besök på Vide Sande , som är ett superfint och flera mil långt låghang. Nu hade även vinden droppat lite, så det balanserades någon timme och sedan flyg till sen kväll. Räkna med sand överallt , om du flyger här.Vide Sand har vindriktning mot väst.


Dag 4:
Larmet gick via chattgrupp: Var klara för avfärd 10:00! Det finns ett flygfönster på Djursland och hanget Lushage. Lite hektisk morgon med packning av skärmar och stugor som skulle göras i ordning, men verkligen ett härligt uppvaknande.

Mycket riktigt var det flygbart även här. Om än lite svagt, så kom de flesta i luften.

Summa summarum, det blev flyg fyra av fyra dagar, trots en milt sagt taskig prognos.

Alla piloter har under dessa dagar, utvecklats i sin flygning och balanseringsteknik.
och fått ett högre självförtroende i att starta i hård vind. Vilket var syftet med resan.


Sista dagen hade vi utdelning av fina priser, Oscar kammade hem priset för bästa utveckling, Björn vann det hedersamma priset: ”den pilot som tar med sig mest biomassa hem”, och självklart kammade vår Kristina hem priset för snyggaste landning.

Danmark er dejligt.