Boka in veckan/långhelgen efter midsommar, då kör vi Sverigecup i Kittelfjäll precis som vi gjort de senaste 22 åren. Det brukar vara runt 20-talet piloter som dyker upp och de flesta tävlar, men vissa friflyger också. Alla är välkomna! Det brukar alltid finnas piloter som droppar in redan under midsommarhelgen och friflyger innan själva tävlingen, lite beroende på vädret.  Det brukar vara fina flygdagar denna vecka. Planer finns även på att arrangera en volbiv-expedition innan eller efter tävlingen.

  Text: Emanuel Brodin

Vi kommer även i år att ha ett gediget prisbord ifrån alla våra trogna sponsorer!

Tävlingen vänder sig till alla skärmflygare, såväl nybörjare som erfaren pilot. Du behöver ha godkänd comp 1 utbildning (kommer troligen att arrangeras innan tävlingen) samt en FAI tävlingslicens (mer info på SSFF hemsida hur du skaffar denna i god tid innan)

http://www.paragliding.se/Dokumentarkiv/tavling/
http://www.paragliding.se/globalassets/svenska-skarmflygforbundet/dokument/verksamhetshandbok/06-tavlingar.pdf

 • Tävlingsledningen är erfaren, banorna är enkla och snälla där säkerhetsaspekten är prioriterad.
 • Fokus ligger på härliga flygupplevelser tillsammans med trevligt folk. 
 • Sist men inte minst, så är det centralt, det är större städer som ligger avsides.

Om det inte är flygbart?
Då bjuder naturen på egna aktiviteter, möjlighet att kunna fiska öring eller vandra i fjällen. Om du inte vill tävla går det utmärkt att flyga ändå, är du elev är starterna och landningarna stora, och det funkar bra att flyga på morgonen och kvällen, då dagarna kan bjuda på livlig termik. 

Sverige Cup 2010

Flygvädret?
Statistiskt brukar Kittelfjäll bjuda på flygbart väder.  Förra året flög vi enbart ett godkänt tävlingsheat men dagarna innan flögs flera flyg över 100 km. Flera Svenska rekord är satta i Kittelfjäll. Flera år har vi flugit alla 4 dagarna, så kom utvilad. Stället har potential. 

Vad ska du ta med?

 • Förutom komplett flygutrustning tag med en release ifall det blir bogsering i Gunnarn, som är reservstället, vid nordlig vind.
 • Tag gärna med egen dator. Det är inte så tokigt att kunna tanka in och hämta koordinater till sin egen GPS. Tävlingsarrangören kommer givetvis att hjälpa dig om du inte har möjlighet.
 • Glöm inte att ha giltig skärmflygslicens samt FAI-tävlingslicens, då det är obligatoriskt i en kat 2 tävling.

Flygstället

 • Kittelfjäll med starter från nordväst till öst, Grönfjällsmassiven samt vid nordlig vind vinschstart på Gunnarns flygfält. 
 •  Mobiltäckning: Telia/Halebop
 • Anmälningsavgift: 700 SEK

Anmälan sker på airtribune, och när betalning skett så är du med.
https://airtribune.com/sverigecup-skarmflyg-kittelfjall-2020/info

Inbetalning

 • Norrskens HoSFK PG: 677555-5. Skriv för-, efternamn och telnr.
 • Swish: 070-3966455(Emanuel Brodin). Märk betalningen med SC Kittelfjäll och ditt namn och tel nr

När betalningen registrerats är du anmäld. I anmälningsavgiften ingår transport av utrustning till starten med 6-hjulingar, en karta över området och SC Kittelfjäll t-shirt. Middag på fredag eller lördag kväll med någon slags lokal förankring på menyn, troligtvis färsk öring. 

En volbiv-expedition i fjällområdet efter tävlingen planeras. Mer information om detta i facebook gruppen ”Glidflygarna”. För själva tävlingen är incheckningen onsdag kväll och torsdag morgon på lägergården. 
https://www.facebook.com/groups/glidflygarna/

Maximum antal piloter: 20
Minimum antal piloter: 8

Boende
De flesta av oss bor tillsammans i en stor lägergård  för 150 kr/natten, ett stenkast från officiella landningen mitt i Kittelfjäll. Det finns gott om plats på lägergården med gemensamt kök, matsal, kylskåp mm. Där bor bara vi skärmflygare och några medföljande anhöriga. Enkel standard, större och mindre sovrum /sovsalar gemensamma duschar, toaletter och kök. 

Skicka mail till någon nedan för att boka detta alternativ. Det finns gott om stugor att hyra om man hellre vill det, då bokar man själv på nätet via turistbyrån.

Hur man tar sig hit:
Vi försöker samåka med bilar söderifrån i möjligaste mån. Kontakta Emanuel Brodin, 070-3966455 för samåkningsalternativ. Troligen finns buss ifrån dessa ställen:
Stockholm, Dalarna, Göteborg, Trondheim och Jämtland.

Det går även att ta flyget till Vilhelmina, och sedan hyrbil eller samåkning. Alternativt flyget till Umeå eller Lycksele så går det att ordna samåkning därifrån, hör av dig i god tid för samåkning. 

Pris till mest långväga tävlingspilot!

Det mest miljövänliga alternativet är att ta tåget norrut, därefter går det att samåka inåt inlandet från Örnsköldsvik upp till Umeå.

Kontaktpersoner
Emanuel Brodin (Falun) 070-3966455  emanuelbrodin74@gmail.com 
Stefan Rolen (Sollefteå) 070-6503842 stefanrolen@gmail.com
Hans Gustavsson (Storuman) 070-0860138 hans.flygarn.gustavsson@gmail.com
Olov Nydahl (Örnsköldsvik) 070-2619908 olovnydahl@hotmail.com


Vi ses i Kittelfjäll!