Hur fungerar det egentligen med skärmflygning i Kina och hur stor är sporten i världens folkrikaste land? Här hör vi från en kinesisk pilot.

Meng Qing, 26, har skärmflugit i tre år och är fortfarande rätt ny på det hela. Hon lärde sig att skärmflyga vid China University of Geosciences (CUG) i Wuhan, vilka sedan nio år tillbaka har erbjudit skärmflygningskurser för allmänheten.

— När jag var yngre gick jag ofta till nöjesparker och åkte berg- och dalbanor, men jag undrade alltid om det fanns något som kunde vara ännu mer spännande. Så såg jag en dag en skärmflygare i luften och kände direkt att jag ville komma upp och flyga jag med.

Meng Qing fortsätter:

— Efter att ha sökt mycket information på Internet tänkte jag först åka till Thailand för att studera skärmflygning. Senare fick jag dock veta att det fanns en sådan kurs på CUG.

Kurserna på CUG är ett resultat av att den kinesiska regeringen har lagt märke till hur trendigt skärmflygning är. De har även tagit fasta på hur sporten ökar människors välbefinnande och stärker deras band till naturen.

— CUG har gjort ett väldigt bra jobb med idrottsundervisning utomhus och utbildat många utmärkta skärmflygare de senaste åren, säger Meng Qing.

Mer om utbildningssystemet

— Kurserna består dels av teori och tekniska grunder på skolan – så som exempelvis säkerhetsinspektioner av utrustning, vikande av skärm och provflygning i simulator – dels av riktiga flygövningar utanför universitetet.

Efter godkända prov samt tjugo lyckade starter och landningar får man certifikat A för skärmflygning.

Våra skärmflygningspiloter är indelade i nivåerna A, B, C, D och E. Efter att ha lärt mig skärmflygning i tre år har jag nu uppnått C-klass, förklarar Meng Qing.

För närvarande finns det 60 instruktörer över hela landet. A- och B-piloterna utvärderas direkt av dem. De som vill gå vidare med sin utbildning hänvisas till den nationella bedömningen, som anordnas av Aero Sports Federation of China (ASFC).

AFSC kan liknas med svenska Flygsportförbundet. Över ASFC finns Kinas General Administration of Sport, vilka i sin tur fungerar ungefär som vårt Riksidrottsförbund.

En växande idrottsform

I Kina skärmflyger över 14 000 personer. Enligt Meng Qing finns endast siffror på det totala antalet piloter – inte på hur många som är aktiva.

— Vi har inte ett moget system för att registrera denna information, förklarar hon.

Precis som i Sverige får ingen skärmflyga fritt, utan alla som vill hålla på med sporten måste förhålla sig till vissa regler. Dessa är satta av Kinas General Administration of Sport och ASFC. Sistnämnda håller för närvarande på och inrättar förbund för de olika grenarna inom flygsport.

Tillstånd för att flyga behöver också fås av den nationella armén.

— Utvecklingen av skärmflygning i Kina påverkas och begränsas av det svåra systemet med luftrummet, säger Meng Qing.

Hon lägger till:

— Även Coronapandemin har en negativ inverkan på sportens tillväxt. Pandemiläget i Kina har dock förbättrats, så vi hoppas på att se en stark ökning av skärmflygare inom kort.

Digert utbud av möjligheter

I Kina finns det mer än 120 officiella platser att skärmflyga på. Ännu fler är under konstruktion. I stora drag kan man säga att landet är flygbart året om, men de bästa säsongerna är generellt våren och hösten – om man ser till väder och termik.

— Det naturliga landskapet här är mycket vackert och bra, säger Meng Qing.

Det finns också många skärmflygarklubbar, exempelvis i Beijing, Shenzhen, Huizhou, Shangahai och Linzhou.

Linzhou hittar man 60 mil söder om Beijing. Klubben där är en av de mest kända och populära, mycket tack vare tacksam termik och härliga hangmöjligheter. Dessa skapas av en blandning av berg, klippformationer och platt mark. I Linzhou anordnas också en omtyckt tävling varje år.

— Vi har även Tibet, som är ett av de mer utmanande områdena för långdistansflyg, säger Meng Qing och åsyftar de höga berg och djupa dalar som präglar trakterna omkring Himalaya.

Hon nämner dessutom att det är vanligare med klubbar som är inriktade på tandemflyg än singelflyg.

Framtiden

Till sommaren siktar Meng Qing på att skärmflyga vid havet.

— Min äldre syster bor där och vi har inte sett varandra på länge. Jag har heller aldrig varit vid havet, så det känns som en bra plan att åka dit. Jag ser fram emot att träffa henne, att flyga i den ständigt blåsande vinden och lyssna på ljudet av vågorna, säger hon.

Mer långsiktigt tänker Meng Qing studera skärmflygning i ytterligare två till tre år.

— Jag har en bra uppfattning om grunderna i skärmflygning och behärskar några undervisningstekniker, men jag vill lära mig mer än så.

På agendan står också att resa utomlands, för att bättre kunna förstå vilka faktorer som påverkar skärmflygningens utveckling, och att börja designa skärmar för skärmflygning.