The Super Paragliding Testival 2019 i Österrikiska Kössen gick i år av stapeln från 30:e maj till 2:a juni och för första gången anordnade SFG en resa till den berömda festivalen. Här samlas varje år piloter och tillverkare från hela världen och vi piloter kan provflyga alla varianter av skärmar och selar – eller bara flyga våra egna grejor och njuta av sällskapet och stämningen på plats.

Text och foto: Anders Johansson

För att få en chans att känna på stället innan invasionen av andra piloter anlände vi till Kössen redan söndag 26:e maj. Väderprognosen såg tämligen bedrövlig ut när vi lämnade Göteborg så vi hade inga större förhoppningar för dagen, men när vi landade i München fortfarande utan något regn i sikte började det se mer lovande ut. Både första och andra dagen slutade sedan med fina flyg för alla innan regnet drog in på allvar på tisdagen. Flygpaus alltså tisdag och onsdag, men eftersom Kössen dessutom ligger bra geografiskt placerat finns goda möjligheter att hitta på annat. För vår del blev det besök i Salzburg och i dokumentarkivet vid Hitlers Eagles Nest, en minst sagt stark och omskakande upplevelse.

På torsdagen var det sedan dags för Testival-start och landningsfältet vid den berömda Fliegerbar omringades av producenter från alla tänkbara fabrikat samtidigt som hela området snabbt fylldes av förväntansfulla piloter från världens alla hörn. Samtidigt rättade vädret till sig och berget visade sig från sin bästa sida och bjöd på långa fina termikflyg för hela gänget. Årets resa avslutades med en fantastisk lördag med strålande sol, massor av glada människor och finfin termikflygning med timmar i luften för allihop.

Sammanfattningsvis erbjuder Testivalen i Kössen en fantastisk totalupplevelse men ställer också en hel del krav på oss piloter. Gondollift upp till start med ombordstigning strax intill landningen är superbekvämt, men att flyga termik tillsammans med flera hundra andra okända piloter är visserligen häftigt men kräver också full skärpa och fullt fokus. Resan avslutades med flaggan i topp och helt utan incidenter för vår del även om en och annan svordom eventuellt kan ha förekommit när andra piloter inte alltid beter sig som förväntat. Efter att ha studerat diverse intressanta tekniker på start, i luften och på landningen kan vi konstatera att vi i Sverige håller en tämligen god teknisk nivå.

Totalt sett en mycket fin upplevelse, väl arrangerad med prisvärt bra boende och professionell guidning på plats. Tack till berget och till Kössen för en kanonresa, vi lär återkomma!