Patrik Gårdmo startar

2019 års Gin Wide Open gick av stapeln 18 – 25 augusti i makedonska skärmflygardrömmen Krusevo. Efter en veckas härlig flygning stod det klart att Andreas Florén kom på tredjeplats i tävlingen.

Text: Emelie Andréasson, Papillonproduktion

Gin Wide Open är en mycket omtyckt skärmflygartävling som äger rum på olika platser varje år. Premiärarrangemanget hölls i italienska pärlan Meduno redan 2013. Därefter har turneringen även besökt Ager (Spanien), Tolmin (Slovenien), Saint Jean Montclar (Frankrike) och Krusevo i södra Makedonien.

Tävlingen består av distansflygningar i olika heat, där man flyger varje dag under en vecka så länge väderleken tillåter. Vid varje start tilldelas deltagarna ett antal gps-punkter, vilka tillsammans bildar en bana på några mil. Denna skall flygas så snabbt som möjligt. Vinner gör den som totalt har bäst tid under veckans gång.

Patrik, Lars och Edward. I bakgrunden ser man Andreas också.

Socialt och utbildande event

Gin Wide Open lockar skärmflygare från hela världen och passar extra bra för piloter som inte har tävlat så mycket tidigare, med genomgångar både före och efter varje tävlingsdag.

  • Innan heaten får man tips på hur man kan flyga dagens bana på bästa sätt. Efteråt får man gps-loggar med exempel på hur några olika piloter har flugit och vad som har fungerat bra eller dåligt just den dagen. Det är en väldigt rolig och lärorik tävling på det sättet, säger Andreas Florén, som knep en ärofylld pallplats i årets tävling.

Han delger också att första delen av Gin Wide Open är en träningsdag som inte räknas in i sammandraget. På så vis får de tävlande en chans att komma in i upplägget utan någon press.

Ute på ”plattan”.

Krusevo under luppen

Krusevo ligger i södra Makedonien. Den delen av landet erbjuder ypperliga förutsättningar för skärmflygning, då vädret under sommarmånaderna är stabilt och terrängen är varierad.

  • Området runt Krusevo där man flyger ser ut ungefär som en uppochnedvänd hästsko av bergskedjor, med ett stort område av plattland i mitten där det finns landningsmöjligheter överallt. Det blir en rolig kombination av flygning i bergen och plattlandflygning, meddelar Andreas Florén.
Flyg vid foten av berget.

Regionen som Andreas Florén beskriver heter Pelagonia och består av de största plattmarkerna i hela Makedonien. Pelagonia är en plats som präglas av berg i norr, väst och öst. Längst ner i söder ligger grekiska gränsen. I mitten hittar man mängder av utmärkta platser för att starta såväl som landa på mjukt gräs. Som gjort för Gin Wide Open, med andra ord.

Bengt på starten.

Andreas Florén och hans sambo – som också flyger – kände sig lockade av att flyga där och valde därför att chansa på att få varsin nummerlapp i Gin Wide Open – trots att de inte hade anmält sig.

  • Eftersom tävlingen är så populär så hade den varit fulltecknad sedan länge. Vi bestämde oss för att åka ner till Makedonien och se om det var några avhopp i sista minuten. Som tur var blev det ett par platser över. Annars hade det fått bli en vanlig semester med friflygning vid sidan av tävlingen istället, säger Andreas Florén.
Martin Will har precis landat, Andreas långt före.

Den flygande veterinären

Till vardags tjänstgör Andreas Florén som veterinär. Han kommer ursprungligen från Stockholm, men är numera bosatt i Åre, delvis på grund av skärmflygningen. Vid sidan av arbetet på veterinärkliniken extrajobbar han med tandemsflygning hos Skysport och på fritiden flyger han så ofta han hinner.

Från första början var det en kompis som fick honom att testa på sporten.

  • Då hade jag aldrig hört talas om skärmflygning, men tänkte att det var en kul grej att prova. Jag var inte säker på att det var något som jag skulle fortsätta med, men fastnade för känslan av att flyga fritt och blev snabbt lite halvt beroende, säger han.
Fokuserad under briefingen.

Lockad av fler äventyr

För Andreas Floréns del var Gin Wide Open en ny utmaning. Han förklarar att han normalt inte tävlar särskilt mycket och inte har så många vinster att skryta om. För två år sedan deltog han exempelvis i Naviter Open och var ganska nöjd med en 30-någonting-placering.

  • Jag har anmält mig till tävlingar ett par gånger. Då var det mer för att få service med transporter till start och upphämtning när man landat, än för själva tävlandet. Sedan när det började gå bra i den här tävlingen så växte tävlingshornen ut lite mer, säger han.

Andreas Florén påpekar samtidigt att han annars mycket hellre går i mål långsamt än försöker flyga för fort och då går miste om en bra dag i luften. Därför tog han det lugnt under vissa heat – och hade mer eller mindre räknat bort en pallplats i Gin Wide Open.

  • Jag visste att jag låg ganska bra till innan, men trodde att jag hade varit lite för långsam i det sista heatet då jag kom på elfte plats. Sedan räckte det ändå, så det blev en glad överraskning vid prisutdelningen.

Han lägger till:

  • Flygsuget minskade inte direkt av tävlingen, så det blir säkert någon mer resa för att flyga under hösten eller vintern, men jag vet inte vart eller när än.
Gårdagens taskvinnare.

Vi säger grattis och önskar Andreas Florén stort lycka till framöver.